Na początek wielu znana i lubiana sałatka grecka z oliwkami, pomidorami czerwoną cebulą, pomidorem i sałatą. Nie dodawałam ogórka ponieważ jest to niekorzystne połączenie dla naszego zdrowia. Takie połączenie niweluje przyswajanie witamin i mineralów w organiźmie ponieważ ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C.
Składniki:
- sałata lodowa
- ser feta light apetina
- 3/4 zielonej lub czerwonej papryki
- średnia czerwona cebula
- pół słoiczka zielonych oliwek
- pęczek koperku
- pare pomidorków koktajlowych
Sos:
- 4-5 lyżek oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy np Dijon
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Sałatkę porwac na kawałki umyć i osuszyć
- Pomidorki i oliwki pokroić na pół, paprykę i cebulę i ser feta pokroić w kostkę.
- Składniki do sosu wymieszać w małym słoiku szczelnie zamknąć i potrząsnąć.
- Wymieszać wszystkie składniki i polać sałatke sosem.
Polecam do sałatki świeże pełnoziarniste pieczywo podpiekane na tosterze wraz z plasterkiem serka przyprawionego oregano + sok ze świeżo wyciskanych malin. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz