wtorek, 13 maja 2014

Sałatka grecka z oliwkami i fetą





Na początek wielu znana i lubiana sałatka grecka z oliwkami, pomidorami czerwoną cebulą, pomidorem i sałatą. Nie dodawałam ogórka ponieważ jest to niekorzystne połączenie dla naszego zdrowia. Takie połączenie niweluje przyswajanie witamin i mineralów w organiźmie ponieważ ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C.


Składniki:



  • sałata lodowa
  • ser feta light apetina
  • 3/4 zielonej lub czerwonej papryki
  • średnia czerwona cebula
  • pół słoiczka zielonych oliwek
  • pęczek koperku
  • pare pomidorków koktajlowych
Sos:

  • 4-5 lyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy np Dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2  łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
  1. Sałatkę porwac na kawałki umyć i osuszyć
  2. Pomidorki  i oliwki pokroić na pół, paprykę i cebulę i ser feta pokroić w kostkę.
  3. Składniki do sosu wymieszać w małym słoiku szczelnie zamknąć i potrząsnąć.
  4. Wymieszać wszystkie składniki i polać sałatke sosem.



Polecam do sałatki świeże pełnoziarniste pieczywo podpiekane na tosterze wraz z plasterkiem serka przyprawionego oregano  + sok ze świeżo wyciskanych malin. Pycha!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz