Prosty przepis na krewetki w sosie słodko-kwasnym z ananasem :)
Zainspirowałam się ostatnio kuchnią dalekiego wschodu. Oczywiście nie zapominając o moich ulubionych krewetkach, które królują spośród innych owoców morza! Duzo Polaków jest jeszcze uprzedzonych do próbowania innych rodzajów kuchni wiernie pozostajac przy tradycyjnych polskich potrawach. Jednak coraz częściej słyszy się o owocach morza. Podobno najczęściej Polacy sięgają właśnie po krewetki. Przepis idealny dla tych co są w pośpiechu i nie mają czasu na przygotowywanie sosów. Ja użyłam gotowego ostrego sosu słodkiego sosu chilli.
Składniki na 3 porcje
500 g krewetek tygrysich - najlepiej tych obranych , gdzie trzeba oderwać tylko główki
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 mała puszka ananasa
2 małe czerwone papryczki chilli ( najlepiej bez pestek, bo danie byłoby za ostre)
3 ząbki czosnku
plasterek imbiru
5 łyżek sosu słodkiego chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
świeża kolendra do dekoracji
2 torebki ryżu dzikiego paraboiled. Zdecydowanie polecam do tego dania ryż firmy Kupiec:
Gotowanie krewetek:
Zamrożone krewetki wrzucamy do garnka z wrzącą posoloną wodą i gotujemy 3-4 minuty.
Przygotowanie:
Gotujemy ryż. w 2 garnku gotujemy zamrożone krewetki. Czosnek i chilli kroimy na plasterki, imbir ścieramy na tarce i wrzucamy wszystko na rozgrzaną patelnie. Chwilkę podsmażamy. Nastepnie dodajemy pokrojoną na cieńkie paseczki papryke i marchewke. Smazymy 2 minuty. Następnie dodajemy ananasa pokrojonego na plasterki i wszystko mieszamy. Po chwili dodajemy ugotowane krewetki , smazymy chwilkę i dodajemy sos.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz